Miód i pyłek pszczeli w ciąży

89

Często otrzymuję wiadomości z pytaniem, czy kobiety w ciąży mogą spożywać produkty pszczele. Odpowiedź jest bardzo prosta, tak, pod warunkiem, że kobieta nie jest nań uczulona!

Korzyści płynące ze spożywania miodu podczas ciąży:

1. Wzmacnia układ odpornościowy: posiada właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, które zwiększają odporność organizmu. Leczy także skaleczenia, rany, drobne oparzenia i zgagę poprzez neutralizację kwasów żołądkowych.
2. Łagodzi bezsenność: picie mleka zmieszane z łyżką miodu pomaga zwalczać bezsenność. Należy jednak pamiętać, że miód należy rozpuścić w temp. poniżej 40℃ i wypić od razu po spożyciu.
3. Łagodzi przeziębienie i kaszel: miód ma właściwości przeciwwirusowe i jest skutecznym środkiem tłumiącym kaszel.
4. Łagodzi ból gardła: przeciwzapalne właściwości miodu łagodzą podrażnienie gardła. Dodaj miód do imbiru lub letniej herbaty cytrynowej, aby złagodzić ból gardła.
5. Leczy wrzody: zwalcza bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za redukcję wrzodów.
6. Poprawia zdrowie skóry głowy: antybakteryjny charakter miodu wpływa łagodząco na swędzącą skórę głowy w leczeniu chorób włosów.
7. Zmniejsza alergie: miód pomaga w alergiach. Podczas regularnego spożywania, uodparnia organizm na pyłki i alergie sezonowe.

Korzyści płynące ze spożywania pyłku w czasie ciąży:

1. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego: pyłek pszczeli pomaga oczyścić krew i wspomaga dostarczanie tlenu do komórek mózgowych. Zmniejsza ryzyko wysokiego ciśnienia krwi lub nadciśnienia u kobiet w czasie ciąży. Nadciśnienie może oznaczać zagrożenie zarówno dla matki, jak i dziecka w jej łonie. Pyłek pszczeli zmniejsza również stres i zmęczenie.
2. Rozwiązuje problemy rozwojowe: pyłek pszczeli może pomóc w przezwyciężeniu problemów rozwojowych u płodu. Wzmacnia rozwój mózgu i układu nerwowego płodu.
3. Zapobiega niedoborom składników odżywczych: jedną z głównych korzyści ze spożywania pyłku przez kobiety w ciąży jest to, że pomaga zwalczać niedobory minerałów i witamin. Pyłek pszczeli jest bogaty w witaminy, białka, minerały i aminokwasy, które pomagają we wzroście i rozwoju dziecka.
4. Wzmacnia system odpornościowy: wysoki poziom przeciwutleniaczy w pyłku pszczelim wzmacnia układ odpornościowy matki bez wpływu na rozwój płodu. Chroni kobiety w ciąży przed przeziębieniem, grypą i innymi chorobami.

ZACHOWAJ JEDNAK ŚRODKI OSTROŻNOŚCI!
Niektóre skutki uboczne spożywania pyłku pszczelego obejmują: reakcje alergiczne, problemy żołądkowo-jelitowe i problemy neurologiczne. Niepożądane objawy to nudności, świąd, duszności i trudności w połykaniu. Te działania niepożądane są rzadkie i nie dotyczą wszystkich. Ale jeśli doświadczysz któregokolwiek z nich, natychmiast przestań spożywać pyłek pszczeli i poszukaj pomocy medycznej. Należy unikać podawania pyłku pszczelego dzieciom poniżej roku, ponieważ może doprowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym.

Paulina Witkowska
Pasieka “Pod Wiatrakiem”
Fcb/Instagram: @pasiekapodwiatrakiem

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here