WYWIAD: Wiktor Piotrowski – dietetyk, diet coach, trener.

450

Jest absolwentem kilku prestiżowych uczelni, w tym Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Jest także certyfikowanym Diet Coachem. Ukończył wiele kursów specjalistycznych z dietetyki, żywienia i profilaktyki pod okiem najlepszych specjalistów. Dzięki temu zdobył gruntowną wiedzę i przygotowanie do pracy z pacjentem poszukującym swej drogi do zdrowia i prawidłowej sylwetki poprzez zmianę sposobu odżywiania i stylu życia. Jego pasją jest czynne uprawianie sportu.
Od kilku lat trenuje triathlon, ponadto jest doświadczonym biegaczem na różnych dystansach, maratończykiem z Koroną Maratonów na swym koncie, kolarzem, taternikiem, żeglarzem oraz fanem siłowni i fitnessu. Zaprzyjaźnił się już na stałe z adrenaliną i uzależnił od endorfin. Pasja do zdrowego trybu życia pomaga mu motywować innych ludzi do zdrowego trybu życia, zdrowego, świadomego odżywiania oraz większej aktywności fizycznej.

Skąd pomysł na zajęcie się dietetyką?
Dietetyka jest dla mnie nie tylko wyuczonym zawodem, ale moją prawdziwą pasją i misją w stosunku do innych ludzi. Zauważam, jak bardzo zmieniły się nawyki żywieniowe współczesnych ludzi, w stosunku do naszych ojców czy dziadków. Jemy coraz więcej przetworzonej żywności, z niewielką ilością wartości odżywczych, ale dużą ilością tłuszczu, soli lub cukru. Taka żywność jest łatwo dostępna, znajdziemy ją na półkach każdego supermarketu. Kiedy po nią sięgamy, nie zastanawiamy się, jak bardzo szkodzimy sami sobie. Jest bowiem takie powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”. I to jest prawda. Zastanówmy się, dlaczego dawniej rzadko obserwowaliśmy w naszym środowisku otyłość, alergie, nadciśnienie, cukrzyce i wiele innych chorób, a tak powszechne stały się one obecnie. Odpowiedzią jest zmiana naszego sposobu żywienia i coraz mniej ruchu.

Jakie cechy uważa pan za kluczowe w zawodzie dietetyka?
Niezwykle istotna jest moim zdaniem dociekliwość, opierająca się na empatii w stosunku do innych osób. Profesjonalizm dietetyka polega na głębokim wnikaniu w istotę problemu. Otyłość jest objawem, a ja muszę odkryć przyczynę. Im dokładniej przeprowadzony zostanie wywiad żywieniowy, tym lepiej zostanie dobrany plan żywieniowy.

Jakie są największe wyzwania w pana pracy?
Właściwie każdy pacjent jest dla mnie wyzwaniem, ale ja nie boję się wyzwań. Chętnie podejmuję się pracy z tzw. „trudnymi przypadkami”. To dla mnie okazja do pogłębiania własnej wiedzy. Osiąganie założonych celów przez pacjenta jest dla mnie największa nagrodą.

Jest pan także diet coachem. Na czym to polega?
To nowoczesne podejście do pracy z pacjentem, który chciałby w sposób trwały zmienić nawyki żywieniowe oraz styl życia. To inaczej mentoring dietetyczny, w którym pacjent odkrywa najbardziej optymalne dla siebie rozwiązania problemów z wagą i sposobem odżywiania.

Dziękuję za rozmowę.

Osoby zainteresowane poradą dietetyczną i diet coachingiem zapraszamy do Gabinetu Dietetycznego TriDiet.pl w Kętrzynie przy ul. Daszyńskiego 31 (budynek przychodni), tel. 663 890 333.
https://tridiet.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here