Płynna platyna wśród miodów

222
Organic Food Table Lemon Ginger Healthy Honey

Miód nektarowo-spadziowy powstaje z dwóch naturalnych surowców – nektaru i spadzi w czasie, gdy termin obu pożytków jest zbliżony w czasie, a także podczas lata ubogiego w pożytki. Udział spadzi i nektaru może być bardzo różny.

Właściwości organoleptyczne miodu nektarowo-spadziowego uwarunkowane są obecnością w nim zarówno miodu, jak i spadzi. Miód ten przybiera, przed skrystalizowaniem (będącym naturalnym procesem!), barwę od zielonkawej do brunatnej, po skrystalizowaniu od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej. W formie płynnej jest gęstą cieczą, natomiast po krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą lub średnioziarnistą. Odznacza się słabym korzennym zapachem.

Miód lipowo-spadziowy jest idealną substancją wspomagającą w okresie jesienno-zimowym. Doceniany jest za silne właściwości wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe. Ma także działanie antybakteryjne, w tym na gronkowce, paciorkowce, bakterie e.Coli i grzyby drożdżoidalne. Pomaga w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, zaburzeniach trawiennych, chorobach serca i układu krążenia, a także w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Zaleca się również podawanie tego miodu osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego.

 

Paulina Witkowska

Pasieka „Pod Wiatrakiem”

fcb/instagram: @pasiekapodwiatrakiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here