Mikrofalówki niebezpieczne dla zdrowia

54

Przez lata badacze i wielbiciele kuchenek mikrofalowych twierdzili, że nie wywołują one żadnych bezpośrednich efektów biologicznych. Przeprowadzono szereg eksperymentów, by potwierdzić szkodliwość działania pożywienia przygotowanego w kuchenkach mikrofalowych na nasze zdrowie.

Badania na kotach zakończyły się wynikiem, który potwierdza te podejrzenia. Zwierzęta piły wodę i jadły posiłki podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych. Po kilku tygodniach wszystkie zdechły, mimo iż nie było żadnych zewnętrznych oznak niedożywienia. Zebrano jednoznaczne dowody na to, że promieniowanie mikrofalowe wpływa na ludzkie serce. Zwykle dzieje się tak, gdy ludzie stoją w odległości pół metra od kuchenki, gdy jest uruchomiona.

Według dr Magdy Havas z Trent University ludzie narażeni na promieniowanie przez zaledwie trzy minuty, przy częstotliwości 2,4 GHz, mogą doświadczyć zmian rytmu serca. Dr Havas ujawniła również, że kuchenki mikrofalowe mogą prowadzić do skoków cukru we krwi związanych z cukrzycą. Dr Havas udokumentowała swoje recenzowane badanie i stwierdziła, co następuje: „To pierwsze badanie, które dokumentuje natychmiastowe i dramatyczne zmiany rytmu tętna, spowodowane przez zatwierdzone urządzenie wytwarzające mikrofale na poziomach znacznie poniżej (0,3 procent) wytycznych dotyczących norm promieniowania.”

Jednym z pierwszych naukowców zajmujących się żywnością, którzy badali wpływ mikrofal na krew i fizjologię ludzi, był dr Hans Ulrich Hertel, który wraz ze swoimi partnerami w dziedzinie biochemii stwierdził, że mikrofale powodują negatywne skutki zdrowotne, w tym podwyższony poziom cholesterolu, zmniejszoną liczbę czerwonych krwinek, obniżony poziom hemoglobiny (wskazujący na niedokrwistość) i zmniejszoną liczbę leukocytów (białych krwinek). Naukowcy zauważyli szybki wzrost poziomu leukocytów po spożyciu pokarmów podgrzewanych w kuchence mikrofalowej, co oznacza, że ludzki organizm traktuje taką żywność jak wroga i stara się przed nią bronić!

Proces podgrzewania w mikrofali powoduje bardzo nienaturalne zmiany w strukturze molekularnej żywności. Stąd jedzenie z mikrofalówki jest zawsze trochę dziwne, wygląda i smakuje nieco inaczej niż podgrzewane tradycyjnie potrawy. Badania przeprowadzone przez naukowców rosyjskich i japońskich jasno wykazały, że po obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej żywność może stracić od 60% do 90% cennych wartości odżywczych. Zespół Cristiny Garcia-Viguera z CE-BAS-CSIC, hiszpańskiego ośrodka badawczego w Murcia, dokonał pomiaru poziomu przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pozostały w brokułach po poddaniu ich parowaniu, gotowaniu pod ciśnieniem, konwencjonalnemu gotowaniu i podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że parowanie niemal wcale nie uszkodziło przeciwutleniaczy, podczas gdy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej zniszczyło je prawie całkowicie. Kuchenki mikrofalowe niszczą więcej przeciwutleniaczy prawdopodobnie dlatego, że generują wyższe temperatury.

Wyniki badań Brytyjczyków opublikowane w 1989 roku w piśmie „The Lancet” ostrzegały, że podczas gotowania z wykorzystaniem promieniowania mikrofalowego aminokwas L-prolina zamienia się w toksynę D-prolinę. Substancja ta negatywnie wpływa na wątrobę, nerki oraz układ nerwowy. Te same badania wiązały zmianę struktury cząsteczek pokarmu pod wpływem mikrofal z niekorzystnymi zmianami w układzie odpornościowym i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego.

Podsumowując: czas zaoszczędzony dzięki przygotowaniu potraw w kuchence mikrofalowej, nie jest wart utraty zdrowia i dobrego samopoczucia.

Anna Jurgiełajtis

Źródła: www.health-science.com, www.magdahavas.com, www.naturalnews.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here