Serek ze słonecznika

59

Roślina niemal zapomniana, kojarzona z biedą i niedostatkiem. Powoli znów wraca do łask, a część jego odmian serwowanych jest w restauracjach jako coś na specjalne okazje i w „specjalnej” cenie.

Nasiona słonecznika są stosunkowo tanie, a charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Nie są trudne do kupienia, dostępne są niemal w każdym sklepie. Zakup jednej 100 g paczuszki nasion to wydatek rzędu około 2 zł. Nasiona słonecznika są bardzo smaczne, można dodawać je do różnych potraw i mogą stanowić przyjemną przekąskę zamiast chipsów czy paluszków przy wieczornym oglądaniu telewizji. Nasiona słonecznika są źródłem białka, tłuszczów: głównie wielo – i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Stanowią dobre źródło witaminy E oraz folianów. W dużej mierze zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Serek ze słonecznika zachwyci nie tylko naszych domowników.

Składniki

1 szklanka łuskanych nasion słonecznika

2 szklanki gorącej wody

3 łyżeczki agar-agar

1 średnia pokrojona cebula

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku

sól do smaku

Sposób przyrządzenia

Nasiona słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować z 1 szklanką gorącej wody. Agar-agar rozpuścić w drugiej szklance gorącej wody i dodać do zmiksowanego słonecznika. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Wylać do salaterek i odstawić do ostygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here