Apilarnil – nieznany cud pszczeli

40

Apilarnil należy do nieznanych powszechnie produktów pszczelich. A szkoda. Został on odkryty przez rumuńskiego apiterapeutę Nicolae V. Iliesiu, który też nadał mu nazwę.

Produkt ten pochodzi z całkowitej zawartości 7-dniowych komórek trutowych (truteń = samiec pszczoły). Komórki te wykorzystuje się w pełni, wraz z ich zawartością, tj. miodem, pyłkiem i propolisem. Apilarnil otrzymuje się poprzez całkowite rozdrobnienie komórek, ich homogenizację, odfiltrowanie i liofilizację. Skład tego produktu przedstawia się następująco: 65-75% wody, reszta to białka, węglowodany, lipidy, hormony, 19 aminokwasów, witaminy A, B1, B2, B6, C i D, a także makro i mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, cynk, selen i żelazo.

Apilarnil nazywany jest hormonem przeciw wyczerpaniu i chociaż składem przypomina mleczko pszczele, charakteryzuje się dodatkową, cenną właściwością, tj. stanowi pewnego rodzaju „zastrzyk” energii. Zastosowanie apilarnilu w połączeniu z innymi produktami pszczelimi daje pozytywne efekty lecznicze w: stanach wyczerpania, chorobach przemiany materii, cukrzycy, dny moczanowej, otyłości, depresji, osłabieniu odporności, zaburzeniach funkcjonowania autonomicznego układu nerwowego, zaburzeniach potencji, zespole napięcia przedmiesiączkowego czy dolegliwościach okresu przekwitania.

 

Paulina Witkowska

Pasieka „Pod Wiatrakiem”

fcb/instagram: @pasiekapodwiatrakiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here