ZDROWY TALERZ – Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej

244

Sałatka z kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z kapusty białej, a dodatek zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną smakowo.

Zachęcam do wypróbowania jej np. z majonezem z awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała sałatka do ziemniaków i ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.
Składniki: 0.5 główki kapusty włoskiej, 0.33 główki małej kapusty czerwonej, 0.5 pęczka koperku, 1 pęczek szczypiorku, 2 marchewki, natka pietruszki.

Sposób przyrządzenia
Kapusty, szczypiorek, pietruszkę i koperek poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce.
Do warzyw dodać majonez – z ziemniaka, sojowy lub z awokado. Można też dodać zwykłą oliwę z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawy.

Majonez z awokado:

2 dojrzałe (miękkie) awokado
sok z cytryny
1 ząbek czosnku lub granulowany czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawa warzywna
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka szałwii hiszpańskiej (opcjonalnie)

Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.

www.zdrowiezwyboru.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here